KUENE VÅRE

Vi produserer ost og yoghurt på kumelk fra egne kuer. Vi har i vinter fire kuer som melker, noe som gjør at vi kan stelle ekstra godt med kuene, og at vi ha ekstra god kontroll på jurhelse og renslighet. Melka ystes umiddelbart etter melking. Den føres med slanger rett i ystekaret i ysteriet, som ligger vegg i vegg med melkerommet. Ysting på så fersk melk er med å gi den høye kvaliteten og særdeles gode smaken vi har på våre produkter.

Valg av ku-raser er også vesentlig for melkekvaliteten. Urfe-melk er generelt godt egnet  til ysting. Mengden ost man får per liter ystet melk er høyere grunnet proteinsammensetningen. Vi mener også smaken på melka fra Sidet Trønder og Nordlandsfe er spesielt god, noe som selvsagt preger smaken på produktene våre. Jersey-melk er kjent for høy prosent protein og fett, og sin milde og gode smak. Melk fra disse to ku-rasene sammen, er med å gi våre oster og vår yoghurt sin unike og nydelige smak.

Her ser dere Rosa, Vanja og Rosalita på tur ut til silo ballen. Kuene spiser silo ute og høy inne. De går ut og inn og forsyner seg. Vi har nå fått bygget et eget hus der siloballen står under tak. De kan gå inn i fjøset og drikke vann og varme seg. De kan også gå seg en luftetur i sneen, noe de gjerne benytter seg av en tur om dagen.

Vi har i dag 4 kuer som melker i det gamle fjøset fra 1927. Vi har rett og slett fylt opp fjøset som stod der fra den gang, uten å gjøre særlig store endringer.
Kuene våre er Rosa og Vanja som vi hentet ett år gamle i 2011. De er av rasen Sidet Trønder og Nordlandsfe, (STN-kuer). Dette er en av de gamle norske ku-rasene, fra gammelt av mest utbredt i Trøndelag og nordover.  Vi synes de er veldig søte og artige i gemyttet. I tillegg har melka deres en proteinsammensetning som fører til at det blir mer ost per liter melk enn fra de fleste andre kuraser. Uten tvil rette ku-rasen for oss!

Og så er det de to Jersyene våre som vi fikk helt fra Bryne sommeren som var. Den ene har vi kalt Bryne etter stedet hun kom fra, den andre heter Stjerna fordi hun har en hvit flekk i panna. Disse to er noen utrolig medgjørlige og snille damer, særdeles ulike STN-kuene! Positivt med dem for oss er alt fettet de har i melka. De er også små nok til å passe inn i det gamle fjøset vårt!

Og så er det tre kalver. Jersyene fikk begge kvige-kalver, og de holder til i en boks for seg selv.  Og så er det vakre lille Frøya som mistet mora si og fikk melka si av oss.
Kalvene våre får gå hos mora si. Vi melker det som er igjen etter de har forsynt seg. Dette er en ordning både ku og kalv setter stor pris på.
Rosalita er Rosa sin første kalv født sommeren 2013. Hun er blitt stor og veldig glad i kos akkurat som mora. Hun er nå drektig og venter kalv høsten 2015. Det blir første melkekua vi selv har oppdrettet.

Rosa sin andre kalv ble født ute i sola første juni 2014. Rosa er verdens beste mor.

Og vi tror vi kan si at kuene våre lever ett særdeles godt liv på Tjamsland. Vi trives med hverandre, kuene og vi.

Sidene er utviklet av